Kökstips

I dag tänkte jag dela med mig av mina bästa kökstips. De är visserligen inte så många eftersom jag är usel i köket, men förhoppningsvis så kan jag bidra med några användbara råd.

Tips 1: Köp en silikonpensel. När man bakar eller lagar mat händer det att man vill pensla saker. Använd då en silikonpensel istället för en med strån, dessa släpper inte av sig strån som man sen måste stå och pilla bort, något som tar både tid och energi.

Tips 2: Gå inte på magkänsla och höfta. Är du precis som jag dålig på matlagning och bakning så rekommenderar jag dig att låta bli att höfta under matlagningen och bakningen. Upptäcker du till exempel att du saknar en ingrediens och vill byta ut den mot en annan, gör då en sökning på Internet och se vad andra som är erfarnare rekommenderar! Det är lätt att tänka mjöl som mjöl eller mjölkprodukt som mjölkprodukt, men för att vara på den säkra sidan så kolla om det går att byta ut en produkt mot en annan och i så fall hur mycket man då ska ha av den nya produkten.

Tips 3: Gör inte dubbla satser! Ska du laga mat eller baka så bör du inte dubbla receptet rakt av. Det blir lite gambling över det, ibland fungerar det och ibland fungerar det inte. Gör istället två satser för att slå ihop alltihop till en, då är du på den säkra sidan. Dessutom riskerar du inte att göra misstaget att glömma att dubbla någon av ingredienserna, något som hänt mig vid en rad olika tillfällen och som slutat i misslyckade bakverk.

Tips 4: Smaka av! Testar du ett nytt recept behöver du inte ha i alla kryddor på en gång, smaka av och öka kryddningen vartefter istället för att hälla i alltihop och sen märka att det blev fel.

Tips 5: Använd en induktionsspis! Ja nu har ju inte alla möjligheten att byta ut sin spis, men du kan ha det i åtanke om du funderar på att byta ut spisen. Jag har märkt att jag har enklare att laga mat på en induktionsspis som snabbare växlar mellan varmt och kallt. På en vanlig spis dröjer det ett tag innan värmen går ner från det att man sänkt värmen, på samma sätt dröjer det på en vanlig spis innan värmen går upp när man höjt den. Detta kommer man runt med en induktionsspis och därmed blir matlagningen enklare.

Tips 6: Skaffa en termometer och äggklocka (timer). Med termometern kan du enklare avgöra om en stek i ugnen är färdig och med timern riskerar du inte att bränna vid något eller koka sönder potatisen eller pastan.

Tips 7: Plocka undan vartefter du är färdig med redskap och ingredienser. Det blir mycket enklare att arbeta i köket då! Dessutom blir det roligare när det är dags att äta eftersom köket då inte ser lika stökigt ut.

Detta var några av mina bästa tips på hur man enklare lyckas i köket. Fler tips kan komma framöver! Du som läsare får också gärna komma med fler råd, jag tar tacksamt emot allt som kan hjälpa mig lyckas i köket!

Posted in tips.