Hemgjord chokladkräm!

ChokladkrämBrukar du också köpa de färdiga pulverförpackningarna med chokladmousse i affären? Där man bara tillsätter vatten eller mjölk och vispar ihop. Perfekt tyckte jag! Det går inte att misslyckas med och man kan ha en förpackning ståendes i skafferiet som man bara kan plocka fram vid behov.

Nu har jag hittat ett annat alternativ, visserligen inte lika enkelt, men väldigt svårt att misslyckas med och i mitt tycke mycket godare!

Denna chokladkräm innehåller bara två ingredienser, choklad och creme fraiche. Sen kan man utöka desserten med olika tillbehör som frukt, kaksmulor, vispad grädde, bär eller kanske ha i några droppar likör eller rom. Bara fantasin begränsar hur man kan utveckla denna superenkla dessert.

Ingredienser och tillvägagångssätt:

Du behöver en burk creme fraiche på 2,5 deciliter och ungefär 125 gram choklad. Du väljer själv vilken choklad du vill använda, mörk eller ljus. Sen smälter du chokladen i micron, och här gäller det att se upp så du inte bränner chokladen. Smält försiktigt i omgångar och rör om i chokladen emellanåt.

Häll sen upp creme fraichen i en bunke och häll över den smälta chokladen i bunken. Blanda sedan samman creme fraiche och choklad till en fin kräm. Du kan sen ställa in den i kylen i väntan på servering eller servera den direkt.

Som jag skrev innan kan du servera chokladkrämen tillsammans med något tillbehör som färsk frukt eller bär. En annan idé är nötter eller frukostflingor.

Själv tycker jag denna chokladkräm är underbar, och framförallt väldigt enkel att göra. Det är mycket roligare att bjuda på denna än pulverblandad chokladmousse!

Servering och dukning:

Du kan också förhöja lyxkänslan genom att servera chokladkrämen i fina skålar och glas och garnera med något som piffar upp, exempelvis en jordgubbe, maräng eller någon ätbar blomma.

Behöver du tips på hur du ska servera din chokladkräm på ett snyggt sätt så finns massor av inspiration att hämta på Internet. Själv skulle jag nog servera den i små söta kaffekoppar!

Tänk också på att en trevlig dukning förhöjer matupplevelsen. Man behöver inte ha heltäckande duk, utan fina löpare eller tabletter kan också bli snyggt tillsammans med exempelvis ljusstakar, servetter och lite blommor.

Servetterna kan man antingen vika eller stoppa in i servettringar. Har man inga servettringar så är det enkelt att göra egna genom att knyta ett band eller läderrem runt servetten. Har man ett marint tema skulle man kunna använda en tunn bit rep eller sisalsnöre.

Försök få till en enhetlig dukning där du har en röd tråd att hålla dig till. Det kan vara en viss färgskala, ett visst tema eller årstidsbaserat. Man behöver inte springa iväg och handla saker till dukningen det första man gör heller, titta efter vad du har hemma och se vad du kan skapa av det.

Att ha blommor på bordet ger alltid en trevlig känsla, men det behöver inte nödvändigtvis bokstavligen vara blommor. Tänk istället växter och naturmaterial. Plocka kottar, gulnade och röda löv, skär av lite björkris du har på tomten eller plocka lite stenar.

Man kan variera dukningar i oändlighet och om fantasin och skaparlustan tryter så råder en snabb nätsökning bot på problemet. Man kan också outsourca uppgiften om man har någon familjemedlem eller bekant som är särskilt förtjust i att dekorera.

Posted in recept.