Köttfärssås special!

KöttfärssåsOm man inte kan bli bra på att laga många maträtter så kan man åtminstone bli riktigt bra på en! Det är mitt motto! Själv har jag valt att specialisera mig på köttfärssås som ju är riktigt gott. Jag fick ett tips på att ha i karamelliserad lök i köttfärssåsen för en extra smakupplevelse. Det lät riktigt spännande tyckte jag och förhörde mig noggrant om hur jag skulle lyckas med bedriften.

Första gången jag provade var jag så spänd och fokuserad på att inte bränna löken att jag helt enkelt glömde att karamellisera den. Efter några tuggor var jag besviken, den smakade ju precis som vanligt. Sen kom jag på det, jag hade ju bara mjukstekt löken ordentligt och glömt karamellisera den. Så det fick bli ett nytt försök och denna gång blev resultatet en fantastisk köttfärssås som inte liknade någon jag tidigare ätit.

I min köttfärssås hade jag i både tomatpure, krossade tomater, en grönsaksbuljong, timjan, oregano, lagerblad, parmesan, salt och peppar, riven morot och så köttfärs och karamerlliserad lök förstås. Jag rekommenderar verkligen er alla att testa att ha i karamelliserad lök.

Det var inte alls så svårt att karamellisera löken som jag först trott. För säkerhets skull använde jag två olika stekpannor och stekte löken i den ena och köttfärsen i den andra.

Du karamelliserar löken genom att först steka den riktigt mjuk i smör. Häll sen vatten i pannan och strö över lite socker på löken. När vattnet kokat bort och löken är väldigt mjuk så är löken färdig och redo att att ha ner i köttfärssåsen.

Kolla gärna upp hur mycket vatten och socker du ska ha när du karamelliserar eftersom det beror på hur mycket lök du använder. Ett misstag jag gjorde var att hälla i sockret i vattnet och sen hälla i blandningen i stekpannan. Det är bättre att ströa sockret i pannan för att fördela sockret jämnt över löken.

I slutet av tillagningen av köttfärssåsen tillsatte jag lite parmesan i grytan. Jag serverade också riven parmesan till köttfärssåsen. Ett gott alternativ till att riva parmesanen är att hyvla den i tunna skivor, blir riktigt gott.

Detta recept är numer en av mina favoriter och jag tycker det är så fascinerande hur köttfärssås kan smaka så olika beroende på vem som lagat den. Det måste finnas hundratals varianter på köttfärssås för jag tycker det smakar olika beroende på vem som tillagat den. En köttfärssås jag åt hade riktigt kraftig pepparsmak, en annan smakade nästan ingenting mer än lite kokt köttfärs och tomatvatten (behöver jag säga att den inte var någon höjdare?), en tredje jag minns smakade väldigt mycket chili.

Det är nästan alltid samma sak med lasagne, en lasagne smakar verkligen olika beroende på vem som har gjort den.

Av denna anledning försöker jag undvika att beställa pasta med köttfärssås eller lasagne om jag är ute och äter, man vet aldrig hur det kan komma att smaka och i värsta fall är det inte alls gott och i bästa fall är det fantastiskt. Vågar inte riktigt chansa och bli besviken.

Posted in recept, tips.