Festlig mat

I förra bloggposten var jag lite inne på det här med festlig mat. Tänkte fortsätta på det spåret i dag och ge lite tips.

Hushållsfärg kan användas till mycket och under Halloween kan man förvandla det mesta så att det passar in i temat! Gröna scones eller rött potatismos kan sätta rätta stämningen.

Till jul kan det också passa bra med lite roligare bakverk. I julas försökte jag baka en stor lussetomte, det gick sådär! Hittade en bild på nätet på en brödtome och blev inspirerad och tänkte att man nog kunde göra en likadan fast av lussedeg. Det gick visserligen ganska bra, men i vanlig ordning brände jag honom lite i ugnen så hans röda kinder och röda luva såg inte längre så röda ut när han kom ut.

Jag fuskade och köpte lussedeg på pulver när jag skulle göra tomten. Tänkte att jag inte ville slösa en massa tid och energi på att göra en egen deg om det inte skulle gå bra att göra tomten, så då fick det bli pulver. Smaken var ingen höjdare kan jag säga, men det var en utmärkt deg att öva på.

Det svåraste var att göra skägget, där borde jag varit mer noggrann och klippt tunnare testar. Eller försökt tvinna skägget bättre. Men det var svårt eftersom de klippta skäggbitarna klibbade fast i varandra och var svåra att separera. Till kinderna och luvan använde jag vispat ägg som jag hade blandat ner röd hushållsfärg i.

Ögonen ska man egentligen göra med russin, men jag hittade inga russin i butiken trots att jag sprang och letade och letade. Till slut fick det bli en påse Skittles eller vad de nu heter. De ser ut som M&M fast tror de är mindre till storleken.

Det fick bli gröna ögon, men jag tänkte att det inte gjorde så mycket, tomten skulle ju bara bli ett test. Tyvärr gjorde jag misstaget att stoppa in tomten med godisbitarna i som började smälta. Fick ta ut tomten ur ugnen och plocka ut ögonen som dessutom hade börjat sjunka in i degen rejält. Efter gräddningen kunde jag sätta tillbaka ögonen igen, men det hade helt klart varit både smidigare och snyggare med russin.

Jag ska definitivt testa att göra om tomten nästa år igen. Den väckte mycket skratt hos dem som såg honom. Men jag ska nog göra den av en riktigt bra deg då och vakta ugnen som en hök så att han inte blir för gyllenbrun i ansiktet.

Man behöver inte använda lussedeg till detta bakprojekt, utan det fungerar med alla degar som går att forma.

Hittade ett klipp som beskriver hur man ska gå till väga. Själv gjorde jag inte som det visas i filmen, men man kan göra på olika sätt.

Sådana här roliga recept kan liva upp vilken tillställning som helst. Men ska man ha fest vill man ju ofta bjuda på ganska mycket mat och bakverk och det kan bli rätt kostsamt tyvärr. Därför rekommenderar jag alla att ha ett litet sparkonto för festarrangemang, födelsedagar som bröllopsfester! Spara en liten slant varje månad till kommande fester och bjudningar så blir det inte så kännbart i plånboken när det är dags. Här kan du ta del av fakta om olika sparformer och räntor.

En fest kan bli mer eller mindre kostsam beroende på vad man väljer att servera och hur mycket mat man planerar att bjuda på. Här kan du se ungefärliga priser på vad ett bröllop kostar med mat och tårta. Personligen tycker jag att det är bättre att bjuda på korv med bröd och ha en kul fest med alla nära och kära än att bjuda på dyrare mat men tvingas skära ner på gästantalet. Men om man har ett sparkonto inför festen så kan det underlätta så att man slipper välja mellan det ena eller det andra.

Har man möjlighet att själv laga till en del eller alla rätter kan också komma billigare undan än om man bjuder på restaurang eller caterar. Fläskytterfile och pajer är tips på lite billigare festmat. Soppor kan man också lyxa till och ha till förrätt eller huvudrätt.

 

Posted in bakning, tips.