Fetaostpaj och smulpaj

PajerHär kommer ett recept på en superenkel fetaostpaj som är jättegod! I denna paj ingår filodeg, rapsolja, fetaost, purjolök, vitlök, salt och peppar. Vill du komplettera med skinka eller någon annan godsak är det fritt fram att experimentera, jag har svårt att tänka mig att det skulle kunna gå fel.

Jag brukar köpa färdig filodeg, ni vet sådana där flortunna degpapper. Skulle nog inte kunna göra så tunna degplattor själv och dessutom är det smidigt med en färdigblandad och utkavlad deg, då blir det ett stressmoment mindre.

Jag börjar med att klä en pajform med bakplåtspapper, brukar ta en rektangulär eftersom filodegen kommer i avlånga plattor. Sen lägger jag på den första plattan filodeg, penslar plattan med rapsolja innan jag lägger på nästa platta. Jag upprepar denna procedur ungefär 5-6 gånger innan det är dags att lägga i fyllningen. Om filodegen går sönder på något ställe så gör det inget eftersom du täcker över med ett nytt lager under nästa varv.

I fyllningen använder jag som sagt fetaost, purjolök, vitlök och salt och peppar. Jag börjar med att strimla purjolök fint och sedan hackar jag 1-2 vitlöksklyftor. När vitlöken och purjolöken är hackad stekar jag dem i stekpannan med lite rapsolja tills purjolöken har fått lite färg och blivit mjuk.

Jag mosar sen två paket fetaost i en bunke och blandar ner lökblandningen och pepprar lite. När allt är väl omrört är det dags att börja fylla pajen. Fördela fyllningen jämnt i pajformen och grädda sen pajen i ugnen i 175 grader tills den är färdig. För mig brukar pajen bli klar på cirka 20 minuter.

Gillar du sallad passar en sallad alldeles utmärkt som tillbehör till pajen som är precis lika god att äta nygräddad som uppvärmd. Man kan värma upp pajen i micron utan problem.

Du kan som sagt göra den ännu matigare genom att tillsätta lite strimlad skinka, tomater eller något annat du tycker är gott. Jag har dock inte testat det själv, jag håller mig till det enkla grundreceptet för säkerhets skull 🙂

Jag tycker matpajer är så himla gott, men tyvärr har jag aldrig lyckats särskilt bra med de pajer jag själv lagat fram tills jag hittade det här receptet. Dessutom tycker jag många pajer är alldeles för krångliga att göra, men denna är verkligen superenkel.

Dessertpajer är också jättegott, särskilt äppelpaj. Smulpaj är ganska enkelt att lyckas med faktiskt. Så om du behöver bra uppslag på efterrätter kan jag rekommendera smulpajer.

För att göra själva smuldegen behövs socker, mjöl och smör som man blandar ihop till en smulig massa. Sen blandar man ihop fyllningen som består av bär, socker och potatismjöl och lägger i en pajform. Över fyllningen strör man sen degsmulorna och sen är pajen klar för gräddning. Superenkelt!

Anledningen till att man ska ha potatismjöl i fyllningen det är för att bären kommer vätska under tillagningen. Potatismjölet suger då upp bärvätskan så att inte pajen blir vattnig.

Man kan ha i nästan vilka bär och frukter man än vill i sin smulpaj. Själv gillar jag äpple! Man kan också själv bestämma hur söt eller sur pajen ska vara genom att ha i mer eller mindre socker i fyllningen. Själv är jag väldigt känslig och vill ha varken för sött eller för surt.

Till pajen brukar man traditionellt sett servera vaniljsås. Det finns färdiga vaniljsåser att köpa i kyldisken, men man kan också göra sin egen genom att koka ihop vaniljstång, vatten, grädde, socker och ägg. Om man vill ha ett lite fräschare alternativ kanske kesella smaksatt med vanilj kan passa. Glass är också ett alternativ.

Precis på samma sätt som man kan variera fyllningen så kan man också hitta speciella degrecept. Såg ett nyligen där man även blandade i vit choklad i degblandningen. Lät gott tycker jag och jag tror jag ska testa det.

Posted in bakning, mat, recept, tips.