Billiga måltider

PannkakorI ett tidigare inlägg pratade jag om att man borde sammanställa en guide till billiga maträtter. Nu har jag klurat lite och har kommit på i alla fall några förslag som jag tänkte presentera. Men först vill jag betona vikten av att ha en hemförsäkring ifall olyckan eller tjuven skulle vara framme. Vad har då detta med mat att göra? Jo, om du har mat i kyl/frys som blir förstörd så täcker oftast din hemförsäkring de förstörda varorna. Du får betala en självrisk, men det kan det ju vara värt om du har mycket dyrbara råvaror i kylen eller frysen. Läs mer om försäkringar på alltomforsakring.se. Där har de ett speciellt avsnitt om just hemförsäkringar som du hittar här >

Nu åter till de billiga maträtterna!

Ägg, som jag nämnde i det förra inlägget är ägg ett givet förslag när det gäller billig mat. Man kan som sagt äta dem på många olika sätt eller använda dem som ingrediens i billiga maträtter som pannkakor.

Här kommer fler tips på billig mat:

Tips 1: Pasta med tomatsås, själva pastan är inte så dyr och att komplettera med en god sås förhöjer smakupplevelsen. Gör en egen tomatsås genom att värma upp en burk krossade tomater som du själv kryddat. Använd det du har i skafferiet, vitlök, timjan, oregano med mera. Läs på nätet vad andra använder i sin tomatsås. Har du lite utrymme i budgeten kan du piffa upp rätten med skinka, bacon, parmesan, strimlad kyckling med mera.

Tips 2: Soppa. Finns många olika soppor man kan göra och i alla möjliga prisklasser, från billig löksoppa till dyr hummersoppa. En variant jag gillar är en morots och purjolökssoppa där man ska ha i morötter, purjolök, philadelphiaost, peppar och hönsbuljong. Ja och vatten förstås.

Tips 3: Falukorv i ugn är en klassiker. Enkelt och billigt. Gör skåror i falukorven och fyll varje skåra med en skiva tomat och en till två skivor ost. Man kan också breda ut lite senap i skårorna om man vill. Sen ska falukorven in i ugnen för tillagning. Potatismos passar jättebra att servera till, också det enkelt och billigt.

Tips 4: Pannkakor kan man göra på många olika sätt. Ugnspannkaka är en variant, crepes med fyllning en annan.

Tips 5: Bakpotatis med egengjord röra. Jag gillar att blanda ihop creme fraiche och en massa parmesan plus svartpeppar. Dock blir det ju inte direkt billigt så en röra med creme fraiche eller gräddfil som bas kan man utgå ifrån men ha i billigare ingredienser som skinka och lök. Det finns massor av bra recept på röror du kan söka efter på Internet.

Bonustips: Jag vill också passa på att tipsa om att man enkelt kan göra sina egna brödkrutonger! Brödkrutonger är ju supergott och ett perfekt tillbehör till soppor och sallader. Köp vitt formbröd, sånt där bröd man brukar rosta i brödrosten. Toast tror jag också att de kallas.

Skär brödet i små tärningar. Hetta sen upp en stekpanna och lägg i brödbitarna. Ringla över olivolja och rör om. Ha inte på för mycket olivolja, utan var försiktig och ha hellre på för lite olivolja än för mycket. Har du haft för lite olja är det bara att ringla över en skvätt till. Salta krutongerna och stek dem tills de är gyllenbruna och lite knapriga på ytan.

När de är färdiga så lägg dem på en plåt med hushållspapper som suger upp överflödig olja. Sen kan du hälla upp dem i en skål för servering. Om du har råkat ha för mycket olja på krutongerna så kan du försöka att suga upp oljan med hushållspapper. Lägg krutongerna i hushållspapper och låt pappret suga upp överflödet, byt sedan papper och gör om proceduren ett par gånger. Det kan hjälpa, men det är inte säkert att du får bort tillräckligt med olja för att rädda krutongerna.

Posted in mat, tips.